Tips inför uppkörningen

Har du din uppkörning framför dig? Vill du ha största möjliga chans att klara ditt förarprov? Ta några minuter och läs våra 10 tips!

10 råd inför uppkörningen

1. Ta med giltig legitimation

Utan ett giltigt legitimation får du inte genomföra provet.

2. Kom i tid till uppkörningen

Om du kommer för sent får du inte genomföra provet. På denna punkten är Trafikverket hårda.

3. Kom uppvärmd till uppkörningen

Kör en runda med din handledare före uppkörningen så kommer du vara mer avslappnad under provet. Är du elev hos oss lägger vi alltid en uppvärmningslektion före uppkörningen.

4. Ibland kan inspektören ställa frågor efter provet

Ibland kan inspektören ställa frågor efter provet om varför du handlat på ett visst sätt under någon viss tidpunkt av körningen. Argumentera inte! Tänk efter och förklara vad du kunde gjort bättre.

5. Se till att kunna säkerhetskontrollen före uppkörningen

En del av en säkerhetskontroll är en av de få sakerna du vet att du kommer få göra på provet.

6. Ha stenkoll på grundläggande moment

Du kommer bland annat att få backa, parkera och kanske även starta i backe, vända, eller göra en effektiv bromsning under körprovet. Var säker på att du behärskar dessa grundläggande moment innan du kör upp. Styrning, växling, gasning och bromsning ska ske obehindrat och ”sitta i ryggmärgen”, du ska inte behöva tänka på vad du gör.

7. Speglar, planera, avstånd

Dessa tre ord är viktiga att komma ihåg. Visa för inspektören att du har koll på trafiken genom att tydligt titta i backspegel och sidospeglar, planera din körning väl och hålla avståndet till fordon framför dig. Visa att du är uppmärksam på andra trafikanter och att du är följsam med trafiken runt omkring.

8. Tro på dig själv

Har din körlärare bedömt att du är redo för att köra upp, så är du det! Tvivla inte på dig själv, det kan göra att du kör för försiktigt och hindrar den övriga trafiken. Inspektören har förståelse för att det är nervöst att köra upp, så du behöver inte spela självsäker om du är nervös, men försök våga ta plats i trafiken och inte tveka.

9. Små misstag är okej

Allt måste inte vara perfekt. Gör du mindre misstag under uppkörningen, som till exempel ett motorstopp, så är det inte hela världen. Så länge inte dina misstag är återkommande eller trafikfarliga, så är det ovanligt att bli underkänd. Gör du ett misstag som du är medveten om, försök glömma det och låt det inte påverka resten av uppkörningen.

10. Gör dig inte till

Kör som du brukar göra. En klassiker är att man vill visa hur lugnt man kan köra och kör onödigt sakta och sedan blir kuggad för att man under körningen varit hindrande för övrig trafik. Dessutom ser en rutinerad inspektör snabbt igenom om du inte kör som du brukar. Så med andra ord, kör som du brukar göra!

Lycka till!